Fotoğrafçılık Becerinizi Geliştirmenin 5 Yolu

Fotoğrafçılık Becerinizi Geliştirmenin 5 Yolu

1. Odak Kontrolünü Elinize Alın

Kameranızı kendi ayarlarına bırakırsanız merkezi odak noktasına odaklanacaktır. Bu durum birçok durumda net görüntüler yaratırken, daha yaratıcı fotoğraflar için odağı kontrol etmeniz daha iyi. Sonuçta, seçtiğiniz nesne her zaman merkezde olmayacak.

Fotoğrafçılık Becerinizi Geliştirmenin 5 Yolu’ndan  ilk basamağı kameranızı net olmasını istediğiniz noktaya nasıl odaklayacağınızdır. Fotoğraf makineniz çerçeveye yayılmış bir dizi odak noktasına sahiptir – bunları vizörden görebilirsiniz – bunlar merkezsiz nesnelere odaklanmak için mükemmel bir çözüm sağlar. Bunun için kameranızı, çoklu veya otomatik seçim yerine, tek noktalı otomatik odaklama moduna ayarlamanız gerekir.

Fotoğrafçılık Becerinizi Geliştirmenin 5 Yolu Burak Bulut Fotoğraf Bloğu 1

2. Hareket Eden Nesnelere Odaklanın

Fotoğrafçılık Becerinizi Geliştirmenin 5 Yolu Burak Bulut Fotoğraf Bloğu 3

Durağan bir nesneyi odaklamak nispeten basittir, ancak çekiminizi yaparken her şey sabırla beklemez. Bu nedenle, hareketli konulara odaklanma sanatında usta olmalısınız.

Bunu yapmak için otomatik odaklama modunu tek çekim modundan sürekli moduna getirin. Şimdi, bir kere deklanşöre yarım basarak nesnenize odağı kilitledikten sonra, nesne hareket halindeyken de makine ona odaklanmaya devam edecek. Merkezi olmayan nesneler için tüm odak noktalarından birini seçebilirsiniz, ancak düşük ışık altında çekim yaparken, düşük kontrastlı nesneleri çekerken veya f / 5.6’dan daha dar bir maksimum diyafram açıklığı olan lensler kullanıyorsanız, odaklanmada zorluk yaşayabilirsiniz.

3. Fotoğrafınızı Neyin Bulanıklaştırdığını Öğrenin

Fotoğrafçılık Becerinizi Geliştirmenin 5 Yolu Burak Bulut Fotoğraf Bloğu 4

Bulanıklık sorunu odaklanma kaynaklı olabilir, ancak kamera sarsıntısından veya nesnenin hareket etmesinden de kaynaklanabilir. Bu nedenle sorunu bulmanız, çözmeniz, daha sonra tekrar denemeniz gerekecek.

Yanlış Odaklama: Yanlış odaklamaya bağlıysa, nesnenin önündeki veya arkasındaki alanların keskin olduğunu fark edersiniz. Herhangi bir keskin bölge görmüyorsanız, yine yanlış odaklama nedeniyle görüntünün tamamı homojen bir bulanıklık kazanmış olabilir.

Hareket: El titremesi sebebiyle oluşan bulanıklığı kolayca fark edebilirsiniz. Bu bulanıklık kameranın (veya muhtemelen nesnenin) pozlama sırasında hareket halinde olduğunu gösterir.

4. Beyaz Dengesini Doğru Ayarlayın

Doğru beyaz dengesini ayarlama konusundaki her şeyi unutabilirsiniz, özellikle de ham halde çekiyorsanız daha sonra fotoğraflarınızı işlerken de değiştirebilirsiniz. Fakat, çekimlerinizde ışıklanma ve renkler konusunda en iyi sonuçları elde etmek istiyorsanız doğru beyaz dengeyi bulmanız gerekecek.

Kameranızın otomatik beyaz dengesi ayarı, genellikle, çoğu aydınlatma koşulunda renkleri doğru bir şekilde yakalamak için oldukça iyi bir iş çıkarır, ancak yanılmaz değildir. Eğer nesnenizde mavi gökyüzü, yeşil çimenler, turuncu gün batımı gibi bir ana renk varsa manuel ayarlar çok daha iyi sonuçlar verecektir.

Fotoğrafçılık Becerinizi Geliştirmenin 5 Yolu Burak Bulut Fotoğraf Bloğu 5

5. Yüksek Kontrastlı Aydınlatma İle Uğraşın

Bazı durumlarda, nesnenizin parlaklık aralığı, kameranızın gölgelerdeki ve vurgulardaki detayları yakalaması için çok büyük olabilir. Bu aralık kameranın dinamik aralığı olarak bilinir ve farklı modellerde çeşitlilik gösterir. En iyi kameraların bile üstesinden gelemediği büyük kontrastlar görmek yaygındır.

Fotoğrafçılık Becerinizi Geliştirmenin 5 Yolu Burak Bulut Fotoğraf Bloğu 6

Pratik yaptıkça, çekime başlamadan önce bu durumları fark etmeye başlayacaksınız, ancak durumu tespit etmenin en kolay yolu çekiminizi gözden geçirip histogramı ve vurgu (highlight) uyarısını kontrol etmektir.

Bir çekim yaparak ve gölgelerin diyagramın soluna düştüğünü kontrol ederek başlayın. Şimdi vurgulama uyarısını etkinleştirebilirsiniz. Ekran, detaysız vurgular olduğu uyarısını veriyorsa kameranız tüm parlaklık aralığını kaydedemiyor demektir. Bu durumla karşı karşıya kalırsanız, sorunun üstesinden gelmenin çeşitli yolları vardır. JPEG modunda çekim yapıyorsanız, birçok kamera normal görüntülerden daha fazla vurgu veya gölge ayrıntısı yakalamak için sistemler sunar. Nikon sistemi Active D-lighting, Canon versiyonu ise Auto Lighting Optimiser‘dir.

Bizimle İletişime Geçiniz